Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Χρώματα και συμβολισμοί

Τί συμβολίζουν τα χρώματα; Οι συμβολισμοί των χρωμάτων επηρεάζονται από πολλές παραμέτρους όπως είναι η γεωγραφική θέση και ο πολιτισμός ενός λαού. Συνήθως εκφράζουν συναισθήματα ( π.χ. αγάπη, τρυφερότητα, ζήλια κλπ ), ιδέες ( π.χ. πατριωτισμός ) ή προειδοποιήσεις ( π.χ. κίνδυνος ).
Προσεγγίζοντας τους συμβολισμούς των χρωμάτων έχουμε μία θαυμάσια ευκαιρία να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του "συμβόλου" που αποτελεί μία υψηλή νοητική διαδικασία γι' αυτές τις μικρές ηλικίες.
Σύμβολα υπάρχουν πολλά γύρω μας. Ας τα αναζητήσουμε, ας αναλύσουμε το σχήμα τους, τι απεικονίζουν, πού παραπέμπει τη σκέψη μας η εικόνα τους κλπ.
Χαρακτηριστικά σύμβολα με τα οποία έχουν εμπειρία πολλά παιδιά ή θα διασταυρωθούμε μαζί τους μέσα από τις διάφορες θεματικές, είναι α) η Ελληνική σημαία β) το σύμβολο της ανακύκλωσης γ) τα σύμβολα των φύλων ( αρσενικό, θηλυκό ) δ) τα σύμβολα των 12 Θεών ε) τα σήματα οδικής κυκλοφορίας κ.α.

Παρακάτω θα βρείτε δύο πίνακες αναφοράς με τους επικρατέστερους συμβολισμούς των χρωμάτων, καθώς και φύλλα εργασίας που συνδέονται με αυτούς τους συμβολισμούς και την έννοια του συμβόλου γενικότερα.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

( κλικάρετε στην εικόνα για μεγέθυνση.)







ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χρώματα και συμβολισμοί
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.