Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Χειμωνιάτικες Λεξούλες...

Μια και μας μπήκε για τα καλά ο Χειμώνας, τί θα λέγατε να συγκεντρώναμε όλες εκείνες τις λέξεις που παραπέμπουν στον Χειμώνα, προκειμένου τα παιδιά να τις γνωρίσουν, να τις παίξουν και να τις αναπαράγουν;

Αρχικά θα πρότεινα να ανιχνεύσουμε το πρότερο λεξιλόγιο των παιδιών, ενθαρρύνοντάς τα να μας πουν ποιες λέξεις τους έρχονται στο μυαλό, όταν ακούν τη λέξη ΧΕΙΜΩΝΑΣ ( για τους λάτρεις των νέων τεχνολογιών υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας ενός word cloud, που στη συνέχεια μπορείτε να τυπώσετε ( βλ.  word cloud Art ).

Εναλλακτικά μπορείτε να τυπώσετε τους παρακάτω Πίνακες Αναφοράς στους οποίους θα καταγράψετε τις σκέψεις των παιδιών. Η εκτύπωση προτείνεται να γίνει σε μέγεθος Α3.


Α' ΠΙΝΑΚΑΣ : ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Σ'αυτόν τον Πίνακα υπάρχει ομαδοποίηση, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα η σκέψη των παιδιών γύρω από την εποχή του Χειμώνα. Στην κατηγορία "ζώα" μπορείτε να τα παρακινήσετε να σκεφτούν τόσο ζώα που ζουν στους πάγους όσο και ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Επίσης μπορούν να εντοπίσουν και να αναφέρουν δυσκολίες που έχουν τα ζώα κατά τη χειμερινή περίοδο.





Β' ΠΙΝΑΚΑΣ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΟΥ...

Τί βλέπω το Χειμώνα; ( τοπίο - φύση ) Τί ακούω; ( βροχές, καταιγίδες, κάλαντα κλπ ) Πώς αισθάνομαι το σώμα μου; ( κρύο ή ζεστό μέσα στα χειμωνιάτικα ρούχα ) Τι μπορώ να γευτώ; ( ζεστά κάστανα, πορτοκάλια, μήλα, μανταρίνια, χριστουγεννιάτικα γλυκά κλπ ) Τι μυρίζω ; 


Ακολουθεί Φύλλο Εργασίας που συνδέεται με τον Β' Πίνακα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους μέσω της ζωγραφικής.


ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΧΙΟΝΟΛΕΞΟΥΛΕΣ

Παρακάτω θα βρείτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που αποσκοπεί στη δημιουργία σύνθετων λέξεων με πρώτο συνθετικό τη λέξη "ΧΙΟΝΙ". Τυπώστε και πλαστικοποιείστε τις κάρτες.
ΟΔΗΓΙΕΣ 
Οι κάρτες με το κόκκινο πλαίσιο είναι οι σύνθετες λέξεις που προκύπτουν από την ένωση της βασικής κάρτας «ΧΙΟΝΙ» με όσες κάρτες έχουν μαύρο πλαίσιο.
Κρατείστε τη βασική κάρτα «ΧΙΟΝΙ» ανοιχτή ( αφού αποτελεί το α’ συνθετικό ) και γυρίστε ανάποδα τις υπόλοιπες κάρτες με το μαύρο πλαίσιο ( που αποτελούν το β’ συνθετικό ), ώστε να μην φαίνεται η εικόνα τους. Καλέστε τα παιδιά να διαλέξουν μία από τις κλειστές κάρτες και στη συνέχεια να υποθέσουν ποια είναι η καινούρια λέξη που σχηματίστηκε. Η απάντηση είναι στις κόκκινες κάρτες.



Ακολουθούν φύλλα εργασίας που καλύπτουν τα ονόματα των μηνών, των ζώων των πάγων και των χειμωνιάτικων ρούχων. Στοχεύουν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, στην φωνολογική ενημερότητα και στην οπτική αναγνώριση γραμμάτων.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΠΟΧΗ & ΜΗΝΕΣ



ΖΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

( Γραφή με χρήση πεζών χαρακτήρων )


( Γραφή με χρήση κεφαλαίων χαρακτήρων )


ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ













ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χειμωνιάτικες Λεξούλες...
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.