Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Φθινοπωρινά φρούτα: Φύλλα εργασίας και έργα τέχνης.

Μήλα, σταφύλια, κυδώνια, ρόδια, αχλάδια και πορτοκάλια έχουν την τιμητική τους το Φθινόπωρο. Έτσι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε γι' αυτά τα φρούτα με τα παιδιά, συνδέοντάς τα με την υγιεινή διατροφή, μιας και η διατροφική τους αξία είναι υψηλή.
Γι αυτό το λόγο, πριν σας παρουσιάσουμε τα φύλλα εργασίας που σχετίζονται με τα φρούτα του φθινοπώρου, σας παραθέτουμε συνοπτικά κάποιες πληροφορίες που αφορούν στην διατροφική  αξία ορισμένων εξ αυτών:

ΣΤΑΦΥΛΙ

Ο «βασιλιάς των φρούτων» του φθινοπώρου. Τα σταφύλια είναι πλούσια τροφή σε βιταμίνες Α,C και B και κάλιο. Έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, ενώ ο χυμός σταφυλιού που περιέχει σάκχαρα και μεταλλικά άλατα θεωρείται το ίδιο πλούσιος με το μητρικό γάλα.

ΜΗΛΟ

Τα μήλα από την αρχαιότητα θεωρούνταν ικανά να καταπολεμήσουν όλες τις ασθένειες ( ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! ).
Το μήλο περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ.
Καθυστερεί τα νοσήματα φθοράς και παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία. Είναι προτιμότερο να το καταναλώνουμε μετά το γεύμα, γιατί βοηθά στην πέψη.

ΑΧΛΑΔΙ

Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη αξία, είναι πλούσια σε δεκάδες ωφέλιμα οξέα και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην υγεία με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Η κατανάλωση αχλαδιών προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιακή νόσο.


ΡΟΔΙ

Το ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, είναι μια «υπερτροφή». Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε κάλιο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

( κλικάρετε στις εικόνες για μεγέθυνση ).Στο Pinterest ανακαλύψαμε ακόμη τις παρακάτω εικόνες με φθινοπωρινά φρούτα τα οποία καλούνται τα παιδιά να σχηματίσουν ενώνοντας τις τελείες.


ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ.

Κατά την επεξεργασία του θέματος μπορούμε να προσεγγίσουμε τα φθινοπωρινά φρούτα και από την εικαστική τους πλευρά. Υπάρχουν πολλά και αξιόλογα έργα τέχνης που προσφέρονται για παρατήρηση, διερεύνηση και ανάδυση των σκέψεων των παιδιών.
Έτσι μπορούμε να θέσουμε ερωτήσεις του τύπου "Ποιό/α φρούτα διακρίνεις;", "Τι χρώματα χρησιμοποίησε ο ζωγράφος;", "Πού και πώς είναι τοποθετημένα τα φρούτα;", "Ποιες σκέψεις σου γεννιούνται καθώς κοιτάς τον πίνακα;", " Θα άλλαζες ή θα πρόσθετες κάτι στον πίνακα, αν τον είχες ζωγραφίσει εσύ;" κ.α.
Παρακάτω σας προτείνουμε κάποια έργα τέχνης που ξεχωρίσαμε.

                                              ( κλικάρετε στις εικόνες για μεγέθυνση ).ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φθινοπωρινά φρούτα: Φύλλα εργασίας και έργα τέχνης.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.