Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Παιχνίδια γνωριμίας για τις πρώτες μέρες στο Νηπιαγωγείο.

Τα παιχνίδια γνωριμίας, κατά τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο, "σπάνε το πάγο" και το αρχικό μούδιασμα των παιδιών, δένουν την ομάδα ευχάριστα και εμμέσως εισάγουν τις βασικές αξίες της ευγενικής συμπεριφοράς, της αμοιβαίας αποδοχής και συνεργασίας. Γίνονται ακόμη η αφορμή για να δημιουργηθούν οι πρώτες φιλίες μεταξύ των παιδιών.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά απλά και ευχάριστα παιχνίδια που βρήκαμε στο βιβλίο "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ" των ΜΕΧΤΧΙΛΝΤ ΤΡΑΙΝ & ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΤΖΟΠΕ - ΣΤΕΝΓΚΛΕ, εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

Ποιός Έφυγε;


Ομάδα παιχνιδιού : 5
Υλικά: 0

Κανόνας παιχνιδιού : Ένα παιδί ακουμπά το κεφάλι του στον ώμο της παιδαγωγού, με κλειστά μάτια. Ένα άλλο παιδί φεύγει από την ομάδα και κρύβεται μέσα στο χώρο. Το πρώτο παιδί ανοίγει τα μάτια και πρέπει να βρει ποιο παιδί έφυγε.

Παραλλαγή: Εάν έχει περάσει αρκετός χρόνος και η ομάδα γνωρίζεται καλά μεταξύ της, το παιδί που λείπει βρίσκεται εύκολα και σύντομα. Γι αυτό το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί ως εξής : Η παιδαγωγός ή τα παιδιά από την ομάδα ρωτούν τι χρώμα παντελόνι φορούσε, τί χρώμα μπλούζα, τι παπούτσια κτλ.

XA XA XA!


Ομάδα παιχνιδιού : 5
Υλικά: 0

Κανόνας παιχνιδιού :  Όλα τα παιδιά ξαπλώνουν στο πάτωμα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το κεφάλι του κάθε παιδιού ν' ακουμπά στην κοιλιά του άλλου. Τα παιδιά προσπαθούν να συγκεντρωθούν στο ρυθμό της αναπνοής του προηγούμενου παιδιού, όπως τη νιώθουν ακουμπισμένα στην κοιλιά του. Όταν η ομάδα ηρεμήσει, προσπαθεί κάποιος από τη σειρά να στείλει έναν δυνατό ήχο στον επόμενο.
Το πρώτο παιδί αρχίζει με ΧΑ. Το δεύτερο με ΧΑ ΧΑ, το τρίτο με ΧΑ ΧΑ ΧΑ κτλ.
Σ' αυτό το παιχνίδι τα παιδιά γελάνε πάρα πολύ.


Ράλι Πληροφοριών.


Ομάδα παιχνιδιού : 5
Υλικά: 0

Στόχος : Τα καινούρια παιδιά μαθαίνουν το χώρο.
Κανόνας παιχνιδιού : Μέσα στο χώρο δημιουργούμε σημεία πληροφοριών. Τα σημεία πληροφοριών μπορεί να είναι μικρά τραπέζια ή και καρέκλες. Σε αυτά τα σημεία κάθονται τα παιδιά που είναι περισσότερο καιρό στο χώρο του Νηπιαγωγείου. Ο ρόλος τους είναι να δίνουν πληροφορίες σε σχέση με το χώρο.
Τα καινούρια παιδιά γίνονται ζευγάρια, πηγαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο ζητώντας πληροφορίες. Π.χ. Τι χρώμα έχουν οι κουρτίνες, το όνομα της/ του παιδαγωγού ( συμπληρώνω : Ποιά γωνιά δραστηριοτήτων είναι αυτή και πώς λειτουργεί; ) κτλ. Μετά τη συγκέντρωση πληροφοριών, όλα τα παιδιά της ομάδας κάνουν μία χαρούμενη πομπή γιορτάζοντας την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.


Τα ζώα.


Ομάδα παιχνιδιού : 5
Υλικά: 0

Κανόνας παιχνιδιού : Το κάθε παιδί αποφασίζει ποιο ζώο θα ήθελε να γίνει. Τα παιδιά κάθονται στον κύκλο. Όταν όλα είναι έτοιμα και έχουν αποφασίσει ποιο ζώο θα μιμηθούν, σηκώνεται το πρώτο παιδί και μιμούμενο τη φωνή του ζώου πηγαίνει, ή περπατώντας ή πηδώντας, στο διπλανό του λέγοντας για παράδειγμα : " Νιάου νιάου, είμαι γάτα, εσύ;". Το επόμενο παιδί απαντάει: "Γαβ, γαβ, είμαι σκύλος εσύ;" και το παιχνίδι συνεχίζεται.


Τα δώρα.


Ομάδα παιχνιδιού : 5
Υλικά: Ένα πανί με μικρά παιχνιδάκια.

Κανόνας παιχνιδιού : Στη μέση του κύκλου τοποθετούμε ένα μαντίλι ή πετσέτα ή άλλο πανί και πάνω σ' αυτό τοποθετούμε διάφορα μικρά παιχνίδια.
Ένα παιδί σηκώνεται, διαλέγει ένα παιχνίδι και το χαρίζει σ' ένα άλλο, λέγοντας: " Είμαι ο... η... έχω ένα, π.χ. αυτοκινητάκι μπλε χρώματος και το χαρίζω σ' εσένα τον... την..." ( το όνομα του δεύτερου παιδιού ). Με τη σειρά του το παιδί που πήρε το δώρο διαλέγει ένα άλλο, το περιγράφει και του το χαρίζει.



O Πάτσι Πάτσι


Ομάδα παιχνιδιού : 5
Υλικά: 0


Κανόνας παιχνιδιού : Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο στις καρέκλες τους, εκτός από ένα παιδί που βρίσκεται σ' ένα μακρινό σημείο του δωματίου χωρίς να ακούσει τι θα πουν τα υπόλοιπα. Οι καρέκλες του κύκλου είναι τόσες στον αριθμό όσα τα παιδιά που κάθονται.
Η ομάδα αποφασίζει ποιος θα είναι ο Πάτσι Πάτσι. Το παιδί επιστρέφει στον κύκλο και πρέπει να βρει ποιος είναι ο Πάτσι Πάτσι λέγοντας: "Ονομάζομαι.... ποιος είσαι εσύ;" Το παιδί λέει το όνομά του και συνεχίζει στο επόμενο. Όταν φτάσει στο παιδί που η ομάδα έχει ορίσει σαν Πάτσι Πάτσι, όλα τα παιδιά σηκώνονται επάνω και πηδώντας αλλάζουν θέση. Αυτός που ρωτάει πρέπει πολύ γρήγορα να βρει μια θέση ελεύθερη για να καθίσει. Όποιος δεν προλάβει ελεύθερη καρέκλα επαναλαμβάνει το ρόλο του προηγούμενου.



Ματς Μουτς Ματς


Ομάδα παιχνιδιού : 5
Υλικά: 0

Κανόνας παιχνιδιού : Τα παιδιά της ομάδας κάθονται σε κύκλο. Ένα παιδί βγαίνει από τον κύκλο και πλησιάζει το πρώτο παιδί της ομάδας λέγοντας : "Είμαι ο... η ...( όνομα ) σε χαιρετώ και σε...." Το παιδί κάνει έναν αληθινό χαιρετισμό με μία κίνηση του σώματος. Για παράδειγμα, δίνοντας τα χέρια, φιλί στη μύτη, φιλί στο μάγουλο, χαϊδεύοντας, χτυπώντας τον ώμο κτλ. Το παιχνίδι του χαιρετισμού επαναλαμβάνεται, έτσι ώστε να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς να χαιρετήσει τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας!

Τακ, τακ, τακ, μάντεψε ποιος είμαι.


Ομάδα παιχνιδιού : 5
Υλικά: 0

Λόγια: Τακ τακ τακ, μάντεψε ποιος είμαι εγώ που την πλάτη σου χτυπώ.
 Ένα παιδί βάζει το κεφάλι του στον ώμο της παιδαγωγού με κλειστά μάτια ή κρατάει με τα χέρια του τα μάτια του κλειστά. Ένα άλλο παιδί έρχεται πίσω του, το χτυπά στην πλάτη λέγοντας τα λόγια του παιχνιδιού. Το παιδί πρέπει να μαντέψει ποιος είναι αυτός που του χτυπά την πλάτη.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παιχνίδια γνωριμίας για τις πρώτες μέρες στο Νηπιαγωγείο.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.