Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Ψηφιακά περιβάλλοντα Τέχνης.

"Ένα έργο τέχνης είναι, πάνω απ' όλα, μια περιπέτεια του μυαλού", είχε πει ο Ευγένιος Ιονέσκο, αλλά και της ψυχής αφού "θεμελιώδους σημασίας και πρωταρχικό στοιχείο της τέχνης είναι η συγκίνηση" κατά τον Καβάφη.



Ο ρόλος της Τέχνης στην ανάπτυξη της σκέψης, της ενσυναίσθησης και της λειτουργίας της ίδιας της κοινωνίας είναι καταλυτικός, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να την ενσωματώσουμε μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Κάποτε η πρόσβαση σε έργα τέχνης γινόταν μόνο με την επίσκεψή μας σε κάποιο μουσείο. Στην εποχή μας, την εποχή του διαδικτύου, έχουμε την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με έργα τέχνης, μουσεία, μουσικές παραγωγές, χειρόγραφα κλπ απ' όλο τον κόσμο μόνο με μερικά κλικ! Και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο!


Στην παρούσα ανάρτηση θα σας παρουσιάσω ψηφιακά περιβάλλοντα Τέχνης που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην τάξη, θέτοντας πολλαπλούς στόχους, όπως: ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της στοχαστικής διάθεσης, ενδυνάμωση της παρατήρησης και της δημιουργικότητας των παιδιών, βαθύτερη διερεύνηση ενός θέματος, πρόκληση συναισθημάτων και συγκινήσεων.


( Σημείωση: Ό,τι είναι μαρκαρισμένο με κίτρινο χρώμα, αποτελεί σύνδεσμο ).


                                         GOOGLE ARTS AND CULTURE

Θα ξεκινήσω με το δυναμικό περιβάλλον που παρέχει η GOOGLE και ακούει στο όνομα : GOOGLE ARTS AND CULTURE. 

Πατώντας στον σύνδεσμο (  GOOGLE ARTS AND CULTURE θα βρεθείτε σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο έργων τέχνης απ' όλο τον κόσμο.  Ποιές δυνατότητες / εργαλεία μας παρέχει;


  • Αναζήτηση - Διερεύνηση με βάση τον καλλιτέχνη, τον τίτλο του έργου ή του καλλιτεχνικού ρεύματος, της χώρας και του έτους, που θα πληκτρολογήσετε. 
  • Πρόσβαση σε συλλογές, σύγχρονες τάσεις, διάφορα θέματα ( = κλικάρετε Themes από το αριστερό menu ), αλλά και έργα τέχνης κατηγοριοποιημένα με βάση το κύριο υλικό κατασκευής τους ( κλικ στην επιλογή mediums )
  • Ζωντανή Περιήγηση σε διάφορα μουσεία κάνοντας χρήση του εργαλείου walk through, μεταξύ αυτών και του Βρετανικού Μουσείου που θα παρουσιάσουμε πιο κάτω.
  • Λεπτομερή παρατήρηση του έργου χρησιμοποιώντας το εργαλείο zoom in.
  • Δυνατότητα δημιουργίας προσωπικής συλλογής.
  • Προβολή περιεχομένου video και ήχου.
  • Εκπαιδευτικό υλικό.
                                                           EUROPEANA



Η EUROPEANA είναι μία ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον πολιτισμό της Ευρώπης και δημιουργήθηκε το 2008. Είναι συνδεδεμένη με 27 ευρωπαϊκές χώρες και 1500 πολιτιστικά ιδρύματα. 
Τι μας παρέχει :
  • Πρόσβαση σε πάνω από 58 εκ. ψηφιοποιημένα βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα, εφημερίδες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά έργα και ηχητικές εγγραφές, που παίζουν τον ρόλο τεκμηρίων
  • Η αναζήτηση - διερεύνηση είναι οργανωμένη σε θεματικές και σε κάθε θεματική υπάρχει η δυνατότητα για εξειδικευμένη επιπλέον αναζήτηση. Ξεκινάμε από το κεντρικό menu στο οποίο διακρίνουμε τις εξής βασικές κατηγορίες : 
               α. ΣΥΛΛΟΓΕΣ
               β. ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ 
               γ. ΕΚΘΕΣΕΙΣ ( πρόκειται για περιοδικές Εκθέσεις ) και 
               δ. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ  

     
Επιλέξτε μία κατηγορία για να δείτε τις υποκατηγορίες που διαθέτει. Από κει και            πέρα έχετε την δυνατότητα να ορίσετε με περισσότερες λεπτομέρειες τί είναι αυτό        που αναζητάτε : εικόνα; ήχος; χειρόγραφο; Σ' αυτόν τον προσδιορισμό θυμίζει              αρκετά την δομή του ιστότοπου SKROUTZ.
  • Πληροφορίες για το έργο ή το αντικείμενο που βλέπουμε σε μορφή μιας σύντομης περιγραφής ( metadata ), που περιλαμβάνει έτος, χώρα προέλευσης, Εκδότη, Ίδρυμα που φιλοξενεί το έργο, πνευματικά δικαιώματα κλπ.
 Η δυσκολία που παρουσιάζει η EUROPEANA είναι ότι οι γλώσσες που                 χρησιμοποιούνται στις διάφορες πληροφορίες είναι πολλές (αγγλικά, γερμανικά,     ολλανδικά κλπ ) ανάλογα με την χώρα προέλευσης του έργου. Οπότε αν σας   ενδιαφέρει κάτι πάρα πολύ και αγνοείτε τη γλώσσα, έχετε ανοιχτή σε κάποια διπλανή   καρτέλα και την   μετάφραση της Google ή επιλέξτε εξ αρχής να μεταφραστεί η σελίδα που βλέπετε.



                                                    ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - BRITISH MUSEUM






Η ιστοσελίδα του ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ προσφέρει πλούσιο υλικό και πληροφορίες για τα εκθέματά του, αλλά και προτάσεις για εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικό υλικό για τους δασκάλους. Εδώ μπορείτε να δείτε τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και να δημιουργήσετε τον δικό σας Παρθενώνα ( ! ). 

Τί μας παρέχει ...
  • Αναζήτηση Συλλογών και εκθεμάτων : Η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου προσφέρει την δυνατότητα για αναζήτηση αντικειμένων, συλλογών κλπ με δύο τρόπους α) με απλή αναζήτηση, όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης, κλικάροντας την επιλογή COLLECTION ONLINE από την αρχική σελίδα ( θα σας μεταφέρει ΕΔΩ ) ή κλικάροντας την επιλογή Research που βρίσκεται πάλι στην αρχική σελίδα, ψηλά στο πάνω μέρος της. β) Προχωρημένη, δηλαδή εξειδικευμένη αναζήτηση ( advanced ) που μπορεί να συνδυαστεί με την απλή αναζήτηση. 
  • Περιηγηθείτε μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, σαν να ήσαστε εκεί! Σ' αυτό συνδράμει και η πλατφόρμα του Google Arts and Culture. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να ξεκινήσετε την ξενάγησή σας στο πραγματικά τεράστιο χώρο του Βρετανικού Μουσείου.
  • Δείτε τα ελληνικά εκθέματα του Μουσείου, ανά περιόδους και εποχές ... ΕΔΩ
  • Δείτε τα γλυπτά του Παρθενώνα .... ΕΔΩ , αλλά και ζωντανά  ... ΕΔΩ
  • Δημιουργείστε με τα παιδιά τον δικό σας Παρθενώνα, κάνοντας κλικ .... ΕΔΩ
  • Ανακαλύψτε διαδραστικά, ευρήματα ανά ήπειρο και χρονική περίοδο στην καταπληκτική πλατφόρμα THE MUSEUM OF THE WORLD.

                                                           ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ



Το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ είναι εθνικός συσσωρευτής εκπαιδευτικού περιεχομένου, που καλύπτει την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με πάνω από 17.000 αντικείμενα. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους κι εδώ θα βρείτε ψηφιοποιημένα βιβλία, εικόνες, χειρόγραφα, χάρτες, εφημερίδες, φωτογραφίες, πειράματα, προσομοιώσεις, εκπαιδευτικά λογισμικά, πίνακες ζωγραφικής και βίντεο.  Οι φορείς που εμπλέκονται είναι Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Μουσεία και βιβλιοθήκες.

Τί μας παρέχει....

  • Αναζήτηση θέματος ή αντικειμένου από την μπάρα της μηχανής Αναζήτησης. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναζήτησης έχει πολύ καλή δομή ως προς την πληροφόρηση. Έτσι δίπλα στα αποτελέσματα που παρουσιάζονται μας πληροφορεί για το καθένα ξεχωριστά  α) σε ποια βαθμίδα εκπαίδευσης αναφέρεται προσχολική, δημοτικό, γυμνάσιο κλπ β) τον τύπο μαθησιακού αντικειμένου, εάν δηλαδή πρόκειται για εκπαιδευτικό σενάριο, εικόνα, βίντεο, πείραμα κλπ γ) την θεματική περιοχή που καλύπτει ( γεωγραφία, γλώσσα, λογοτεχνία, εικαστικά κλπ ). Στην αριστερή στήλη των αποτελεσμάτων μας δίνεται η δυνατότητα να ειδικεύσουμε περισσότερο στην αναζήτησή μας, επιλέγοντας συγκεκριμένη θεματική περιοχή, εκπαιδευτική βαθμίδα, ηλικία μαθητή, αποθετήριο προέλευσης, γλώσσα αντικειμένου κ.α.
  • Διερεύνηση με απ' ευθείας μετάβαση στα αποθετήρια, που θα τα βρείτε στην αρχική σελίδα και καλύπτουν διάφορες γνωστικές περιοχές. Το υλικό που υπάρχει για την Προσχολική Εκπαίδευση θα το βρείτε... ΕΔΩ 
  • Προβολή και εκπαιδευτική αξιοποίηση βίντεο που μπορείτε να βρείτε ... ΕΔΩ 
  • Δημιουργία δικού σας προφίλ για να οργανώσετε τα αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν, αλλά και να μπορείτε να αξιολογήσετε δημοσιευμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Αυτό απαιτεί σύνδεση με τον λογαριασμό σας, μέσω των κωδικών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
Το Φωτόδεντρο, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μαθησιακών περιοχών και όχι μόνο ό,τι σχετίζεται με την Τέχνη. Επειδή συνδέεται και με άλλα αποθετήρια μπορεί να μεταφερθείτε σε αυτά για να δείτε αναλυτικά εκείνο που ψάχνετε. Έτσι π.χ. εάν αναζητήσουμε "τοιχογραφίες" και από τα αποτελέσματα επιλέξουμε "Τα παιδιά μαθαίνουν για τις τοιχογραφίες της Μινωικής Κρήτης" - που είναι εκπαιδευτικό σενάριο κατατεθειμένο στην πλατφόρμα ΑΙΣΩΠΟΣ, τότε θα μεταφερθούμε στην πλατφόρμα για να το διαβάσουμε.


*Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από το πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που παρακολούθησα φέτος με θέμα "Έντεχνες Προσεγγίσεις" , που διοργανώθηκε από το 6ο ΠΕΚΕΣ Πειραιά και με την επιστημονική καθοδήγηση των ΣΕΕ Μαρίας Καλαματιανού ΠΕ70, Κυριακής Μέλλιου ΠΕ60, Παναγιώτη Φατσέα ( Εφαρμοσμένων Τεχνών ) και Βασιλικής Σοφρά ΠΕ08. Τους ευχαριστώ θερμά για τα πλούσια ερεθίσματα που μου έδωσαν και έγιναν κίνητρο γι' αυτήν την προσωπική διερεύνηση.

     
























ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ψηφιακά περιβάλλοντα Τέχνης.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.