Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Σκέψεις που αναδύονται από την παρατήρηση ενός έργου τέχνης.

Με το πρόγραμμα του Έντεχνου Συλλογισμού ( Artful Thinking ) επεξεργαζόμαστε έργα τέχνης με σκοπό να ενεργοποιηθεί η σκέψη των μαθητών και να δημιουργηθεί στοχαστική διάθεση στην τάξη. Στο Artful Thinking αξιοποιούνται διάφορες στρατηγικές σκέψης που ονομάζονται Ρουτίνες Σκέψης ( thinking routines ). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτές παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο της ομάδας Project Zero ( πανεπιστήμιο του Harvard ), έτσι ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις Ρουτίνες Σκέψης σε μια ποικιλία έργων τέχνης και ανάλογα με το είδος της νοητικής λειτουργίας που θέλετε να προκαλέσετε .


Ένα μικρό παράδειγμα


Για τον πίνακα που ακολουθεί, ας δούμε την επεξεργασία του με τη ρουτίνα σκέψης " Σκέψου - Προβληματίσου - Διερεύνησε" ( Think, Puzzle, Explore ), που μπορεί να εφαρμοστεί ύστερα από παρατήρηση του πίνακα 30''. Ξεκινήστε με το βασικό ερώτημα προς τα παιδιά :

  Τί βλέπετε εδώ; 

( Ακούστε τις περιγραφές τους ).

Προχωρήστε με τα τρία στάδια της ρουτίνας, καταγράφοντας ( αποτυπώνοντας ) τη σκέψη τους σε ορατό σημείο. Η αποτύπωση μπορεί να γίνει είτε γράφοντας τη σκέψη του παιδιού σε μικρά χαρτάκια που θα φέρουν το όνομά του, είτε ηχογραφώντας τα όσα σας περιγράφει, είτε βάζοντας τα ίδια τα παιδιά να την αποτυπώσουν ( π.χ. μέσω ζωγραφικής ). 

Τα τρία στάδια της ρουτίνας " Think - Puzzle - Explore"

1. Τί θεωρείς ότι γνωρίζεις γι αυτό το θέμα;
2. Ποιά ερωτήματα ή προβληματισμούς σου γεννάει;
3. Τί σε κάνει, το θέμα του πίνακα, να θέλεις να διερευνήσεις; ( ή να μάθεις ακόμη; )


Τέλος είναι πολύ σημαντικό οι ρουτίνες σκέψης να επαναλαμβάνονται συχνά - όπως δηλώνει και το όνομά τους - προκειμένου τα παιδιά να εξοικειωθούν με αυτές. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κλίμα στοχαστικής διάθεσης και παιδιά κριτικά σκεπτόμενα.


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκέψεις που αναδύονται από την παρατήρηση ενός έργου τέχνης.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.