Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Μάσκες : Τόσο παλιές όσο και η ιστορία των ανθρώπων.

Η μάσκα είναι ίσως το πιο παλιό πνευματικό δημιούργημα των ανθρώπων, με τη δύναμη και τη γοητεία της να επιμένει μέχρι τις μέρες μας. Η ιστορία της μάσκας χάνεται στα βάθη του χρόνου και η καταγωγή της εντοπίζεται σε αρχαίες μυστηριακές, θρησκευτικές τελετές. Τα παλαιότερα προσωπεία βρέθηκαν στο βασιλικό νεκροταφείο της Ουρ, στη Μεσοποταμία.

Δεν υπάρχει λαός που στα διάφορα ιστορικά του στάδια να μην δημιούργησε και να μην χρησιμοποίησε μάσκες, που εξυπηρετούσαν διαφορετικούς σκοπούς και πάντα μέσα στα πολιτισμικά πλαίσια της κάθε εποχής.
Έτσι διακρίνουμε μάσκες που κατασκευάστηκαν α) για θρησκευτικές τελετές και τελετές λατρείας, που εξευμενούσαν τους Θεούς ή απωθούσαν τα κακά πνεύματα β) για νεκρικές τελετές με προσωπεία που κάλυπταν το πρόσωπο του νεκρού γ) για αφιερώματα και τάματα σε ναούς δ) για θεατρικές παραστάσεις ε) για ψυχαγωγία, μεταμφίεση και σάτιρα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας με την γιορτή της Αποκριάς.

Η γοητεία που ασκεί η μάσκα είναι εμφανής και στα παιδιά και η κατασκευή της μπορούμε να πούμε, ότι έχει τη πρωτιά στις προτιμήσεις τους, αφού η μάσκα τους εγείρει την ελεύθερη δημιουργική τους έκφραση.

Στις παρακάτω μάσκες τα παιδιά έκοψαν αρχικά το περίγραμμα του προσώπου και στην συνέχεια επέλεξαν χρώματα, υλικά και στολίδια, χωρίς καμία παρέμβαση στη σύνθεσή τους.
Στην διάθεσή τους είχαν σερπαντίντες, γκοφρέ χαρτί, σύρματα πίπας και τέμπερες.


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μάσκες : Τόσο παλιές όσο και η ιστορία των ανθρώπων.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.