Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Χειμωνιάτικες Κατασκευές για παιδιά.

Σχετική εικόνα
"Αν δεν είχαμε χειμώνα, η άνοιξη δεν θα ήταν τόσο ευχάριστη." 
( Anne Bradstreet, 1612 - 1672 )


Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η εποχή του Χειμώνα δεν έχει τις ομορφιές της, που σε πείσμα του κρύου καιρού, καταφέρνουν να μας καθηλώσουν είτε χαζεύοντας ένα χιονισμένο τοπίο, είτε ένα αναμμένο τζάκι! 
Αυτή η ομορφιά, λοιπόν, μας προκαλεί να την αποδώσουμε εικαστικά, με όλους τους ευφάνταστους τρόπους.
Προσωπικά μου αρέσουν οι δημιουργίες που είναι απλές και εύκολα διαχειρίσιμες από τα παιδιά, γιατί ο στόχος δεν πρέπει να είναι μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, με ελάχιστη συμμετοχή του παιδιού, όσο κάτι για το οποίο θα καμαρώνει ότι το έφτιαξε μόνο του.
Ψάχνοντας ανακάλυψα κάποιες κατασκευές που συνδυάζουν αυτή την απλότητα με το αισθητικά ωραίο. Παρουσιάζονται, λοιπόν, εδώ για να τις μοιραστούμε, να τις συμπληρώσουμε ή να τις τροποποίησουμε, βάζοντας την προσωπική μας πινελιά.

( κλικάρετε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση )

Χειμωνιάτικο δέντρο - κολάζ, με φύλλα εφημερίδας. Στη θέση των παιδιών, που εικονίζονται, μπορούμε εναλλακτικά να παροτρύνουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν σε άσπρο χαρτί Α4 δικά τους ανθρωπάκια ή χιονάνθρωπους ή ζώα ή ό,τι άλλο επιθυμούν, να τα κόψουν περιμετρικά και στη συνέχεια να τα κολλήσουν κάτω από το δέντρο.
( πηγή: Pinterest )












Παγωτό μες το Χειμώνα; Γιατί όχι;
Χιονάνθρωπος με χρήση τριών cotton pad που κολλιούνται πάνω σε γλωσσοπίεστρο. Κουμπάκια από πομ πομ ( υπάρχουν και σε πολύ μικρό μέγεθος ), καπελάκι και μυτούλα από κανσόν χαρτόνι, κασκόλ από τσόχα, ματάκια από γλασέ χαρτί.
Φυσικά αντί για Cotton pad μπορούμε να σχεδιάσουμε και τα παιδιά να κόψουν κύκλους από κανσόν, ενισχύοντας τη λεπτή τους κινητικότητα.
( Πηγή : www.atlantaparent.com )

Ζωγραφική χειμωνιάτικου τοπίου πάνω σε μπλε - λουλακί κανσόν. Σας το παρουσιάζω, όχι  για να αναπαράγουν το ίδιο τα παιδιά της τάξης σας ( έτσι κι αλλιώς το καθένα θα δημιουργήσει το δικό του τοπίο ), αλλά γιατί ο συνδυασμός του μπλε κανσόν με την άσπρη τέμπερα αποδίδει πολύ γοητευτικά τη χειμωνιάτικη νύχτα. Τα σπίτια επίσης είναι κολάζ, σχεδιασμένα από πριν, σε σκουρότερη απόχρωση του μπλε. Εδώ οι χιονονιφάδες έγιναν με σκόρπισμα άσπρης τέμπερας, τινάζοντας το πινέλο από ψηλά. ( Το έχω δοκιμάσει και αρέσει πολύ στα παιδιά αυτή η διαδικασία.)
( Πηγή: Pinterest )








Παρόμοιας ομορφιάς είναι και η πολική αρκούδα.
Το σώμα της μπορεί να γίνει αν - αντί πινέλου - τα παιδιά χρησιμοποιήσουν σφουγγαράκια  βουτηγμένα σε άσπρη τέμπερα (ταμποναριστά ).

( Πηγή: Pinterest )












Χειμωνιάτικα γάντια. Κλασσική κατασκευή!
Οι χιονονιφάδες εδώ είναι αυτοκόλλητα. Τα παιδιά ωστόσο θα χαρούν πολύ αν τους δώσουμε την ευκαιρία να τα διακοσμήσουν μόνα τους.
(Πηγή: www.bluebearwood.ok.uk)












Σκουφάκια από την ιστοσελίδα " Easy Peasy and Fun "

Πολική Αρκούδα πάνω σε χάρτινο πιάτο. Το ανάγλυφο μπορεί να γίνει από άσπρο γκοφρέ χαρτί. Η ιστοσελίδα όμως προτείνει τη μίξη κόλλας άσπρης ( ατλακόλ ) με αφρό ξυρίσματος, που στη συνέχεια θα το αφήσουμε να στεγνώσει. Η μύτη είναι από συσκευασία παιδικού γιαουρτιού.

( Πηγή : www.easypreschoolcraft.blogspot.com )










Πιγκουινάκια σε πιάτο.
από την ιστοσελίδα www.bluebearwood.ok.uk.
























Το πλαστικό πιάτο, εδώ, μετατρέπεται σε έναν όμορφο Εσκιμώο και χρησιμοποιείται ως μάσκα. Υλικά που θα χρειαστούμε μπεζ - μαύρο  χαρτόνι  κανσόν και βαμβάκι.

( Πηγή: Pinterest )
Πιγκουινάκια με χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού, που τα γεμίζουμε με βαμβάκι. Τα καπάκια τα κρατάμε και τα βάφουμε μαύρα, για να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλι. Σκουφάκι και κασκόλ από τσόχα, φτερά και πόδια από κανσόν μαύρο - κίτρινο.
Επίσης το μισό μπουκάλι το βάφουμε μαύρο για να αποδοθεί η πλάτη.

( Πηγή : www.atlantaparent.com )




















































ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χειμωνιάτικες Κατασκευές για παιδιά.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.