Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι : ο Σοφός Σαλίγκαρος

Ο "Σοφός Σαλίγκαρος" είναι ένα αυτοσχέδιο, επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιουργήσαμε στο σχολείο μου και στοχεύει μέσα από ψυχαγωγικές, παιγνιώδεις και ευχάριστες διαδικασίες να ανατροφοδοτήσει τα παιδιά με όλα εκείνα που συνήθως δουλεύουμε μαζί τους, γι αυτό καλύπτει το φάσμα α) Κοινωνικές - συναισθηματικές δεξιότητες β) Μαθηματικά γ) Γραφή - Ανάγνωση δ) Γενικές γνώσεις.

Οι κανόνες του είναι απλοί και οικείοι. Οι Παίχτες ξεκινούν με τα πούλια τους τοποθετημένα στο σημείο που γράφει "ΑΡΧΗ". Στην συνέχεια το κάθε παιδί ρίχνει το ζάρι με τη σειρά που έχουμε προσυμφωνήσει και προχωρούν τόσα νταμάκια όσα λέει ο αριθμός. Όλοι οι παίχτες στοχεύουν να φτάσουν στο σημείο που γράφει "ΤΕΛΟΣ".



Στην πορεία τους όμως συναντούν διάφορα εμπόδια. Έτσι αν ο παίχτης φτάσει σε νταμάκι με χρώμα Κόκκινο, Κίτρινο, Μπλε και Πράσινο πρέπει να απαντήσει σε μία ερώτηση ή να κάνει μία ενέργεια που του ζητούν οι κάρτες του αντίστοιχου χρώματος. Αν ο παίχτης φτάσει σε νταμάκι με το σήμα STOP χάνει τη σειρά του. Αν ο παίχτης φτάσει σε νταμάκι με το σύμβολο της "επανάληψης", έχει το δικαίωμα να ξαναρίξει το ζάρι και αν ο παίχτης φτάσει σε νταμάκι στο οποίο υπάρχει το σχήμα ενός ποδιού, τότε πρέπει να προχωρήσει μπροστά τόσα "βήματα - νταμάκια" όσα γράφονται.



ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ


  • Οι κίτρινες κάρτες περιέχουν ερωτήσεις που εστιάζουν στις Συναισθηματικές - Κοινωνικές δεξιότητες, ενισχύοντάς τις.
  • Οι πράσινες κάρτες περιέχουν ερωτήσεις που εστιάζουν στα Μαθηματικά ( αναγνώριση αριθμού, βιωματική προσέγγιση αριθμών, προσθέσεις ).
  • Οι κόκκινες κάρτες περιέχουν ερωτήσεις που εστιάζουν στην Φωνολογική ενημερότητα και αναγνώριση των γραμμάτων, καθώς και στην πρώιμη γραφή λέξεων ( με όποιο τρόπο τον αντιλαμβάνονται τα παιδιά ).
  • Οι μπλε κάρτες περιέχουν ερωτήσεις που εστιάζουν σε γενικότερες γνώσεις, που έχουμε ήδη προσεγγίσει μέσα από την επεξεργασία των διάφορων θεματικών ενοτήτων.








Οι κάρτες που δημιουργήσαμε είναι πολλές ( 140 συνολικά ), τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα και επιλεκτικά ή ακόμα και να προσθέσετε δικές σας.
Παρακάτω σας τις παρουσιάζουμε προκειμένου να τις εκτυπώσετε. Είναι φυσικά πιο ανθεκτικές αν πλαστικοποιηθούν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η αρχική εκτύπωση που κάναμε ήταν σε χαρτί απλό Α4 το οποίο στη συνέχεια κολλήσαμε πάνω σε κόκκινο, κίτρινο κλπ κανσόν ίδιου μεγέθους. Αυτό είναι αναγκαίο για να διακρίνεται το χρώμα όταν οι κάρτες τοποθετούνται κλειστές. Ακολούθησε η πλαστικοποίηση.

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
( κλικάρετε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση )











ΜΠΛΕ ΚΑΡΤΕΣ











ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ











ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ











Παρακάτω θα βρείτε κενές κάρτες για να τις εκτυπώσετε και να τις συμπληρώσετε με δικές σας ερωτήσεις.


Καλή Διασκέδαση!!












ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι : ο Σοφός Σαλίγκαρος
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.