Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

"Ο Κόσμος σαν Ζωγραφιά" Ένα mini Πολιτιστικό Πρόγραμμα.

" Ο Κόσμος σαν ζωγραφιά" είναι ένα mini πρόγραμμα που στοχεύει να φέρει τα παιδιά σε μία βαθύτερη επαφή με την εικαστική τέχνη και τους σημαντικούς δημιουργούς της. Το επεξεργαζόμαστε παράλληλα με τα θέματα που αναπτύσσονται στην τάξη και πολλές φορές εμπλέκεται ενεργά μέσα σ' αυτά, όπως λόγου χάρη την οπτική ενός ζωγράφου για τον "Χειμώνα". 
Το πρόγραμμα  πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2017-2018 από το 29ο Ν/Γ Πειραιά και χαρακτηρίζεται "mini" όχι για την χρονική του διάρκεια - αφού διέτρεξε όλη τη σχολική χρονιά - αλλά για το γεγονός ότι εστίασε μόνο σε τέσσερις μεγάλους ζωγράφους : α) Στον Vincent Van Gogh β) Στον Claude Monet γ) Στον Pablo Picasso και δ) στον Wassily Kandinsky.

Στο Πρόγραμμα η επεξεργασία πολλών έργων έγινε με τη χρήση "ρουτίνων σκέψης" που χρησιμοποιήθηκαν σαν στρατηγική ανάδυσης της σκέψης των παιδιών και μέσα στο πλαίσιο του" Έντεχνου Συλλογισμού". ( Οι ρουτίνες αυτές αναπτύχθηκαν και καθορίστηκαν από τη ομάδα Project Zero του Πανεπιστημίου του Harvard. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε .... ΕΔΩ, .... ΕΔΩ και ... ΕΔΩ )

Στην παρούσα ανάρτηση αναλύονται οι στόχοι του Προγράμματος και παρουσιάζεται η έναρξη του. Την συνέχεια του Προγράμματος θα τη βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους :


ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Γνωστικοί: α. Τα παιδιά να γνωρίσουν τα κυριότερα εικαστικά ρεύματα β. Να έρθουν σε επαφή με τα έργα των κύριων εκπροσώπων αυτών των ρευμάτων, τη ζωή και τα βασικά βιογραφικά τους στοιχεία γ. Να γνωρίσουν τα είδη των χρωμάτων και τις ιδιότητές τους δ. Να εφαρμόσουν δημιουργικά τις γνώσεις που θ’ αποκτήσουν. ε) Να αναπτύξουν στοχαστική κουλτούρα μέσα από την παρατήρηση και την επεξεργασία έργων τέχνης, εν προκειμένω πινάκων ζωγραφικής.
Κοινωνικοί -Συναισθηματικοί: α. Να αναπτύξουν συνεργατικό πνεύμα β. Να ανακαλύψουν τα συναισθήματα που μας μεταγγίζει ο κάθε καλλιτέχνης μέσα από τα έργα του γ. Να ενισχύσουν την αυτοαξία τους μέσα από την παραγωγή και παρουσίαση δικών τους εικαστικών έργων δ. Να εκφραστούν ελεύθερα και να εμπνευστούν.
Ψυχοκινητικοί: α. εξοικείωση - πειραματισμός με τη χρήση διάφορων μέσων και υλικών ζωγραφικής ( πινέλα, λαδοπαστέλ, μαρκαδόρους, σφουγγάρια κλπ ) β. Άσκηση της λεπτής τους κινητικότητας με τη χρήση ψαλιδιού, κολάζ και διάφορων άλλων τεχνικών που θα αναπτυχθούν.
Γλώσσα : α. Να αναπτύξουν ικανότητες προφορικής περιγραφής εκείνου που βλέπουν και κείνου που αντιλαμβάνονται ως μήνυμα του έργου που παρατηρούν. β. Να αποκτήσουν την ικανότητα επιχειρηματολογίας - επεξήγησης των σκέψεών τους. γ. Να επινοήσουν και στη συνέχεια να γράψουν δικούς τους τίτλους για τα έργα τους.
Μαθηματικά: α. Να γνωρίσουν τα σχήματα υπό το πρίσμα της εικαστικής τους απόδοσης β. Να εξασκηθούν στην αρίθμηση αντικειμένων.
Η/Υ: Να έρθουν σε επαφή με τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, χρησιμοποιώντας προγράμματα ζωγραφικής.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την αντιπαράθεση φωτογραφιών από την καθημερινή ζωή και πινάκων ζωγραφικής. Ζητήσαμε από τα παιδιά να ξεχωρίσουν τους πίνακες από τις φωτογραφίες και να μας πουν ποιές - κατά τη γνώμη τους - ήταν οι διαφορές μεταξύ τους. Όσο κι αν φαίνεται εύκολο για μας τους ενήλικες να διακρίνουμε τις διαφορές, ο εντοπισμός τους από τα παιδιά δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία! Πολλά, μάλιστα, μπερδεύτηκαν να ξεχωρίσουν έναν πίνακα ζωγραφικής από μία φωτογραφία, οπότε ακολούθησε συζήτηση προκειμένου να εντοπίσουμε τις διαφορές τις οποίες και καταγράψαμε ( = διαφορές ως προς την απεικόνιση, διαφορές ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούνται ) . 
Στη συνέχεια δόθηκε στα παιδιά ένα φύλλο Α4 στο οποίο ήταν τυπωμένες φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής και τους ζητήθηκε να τις κόψουν και να τις ομαδοποιήσουν στον Πίνακα που ακολουθεί.





Αργότερα τα παιδιά παρακινήθηκαν να περιγράψουν τα υλικά και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στη ζωγραφική ( πινέλα, καβαλέτο, μαρκαδόροι, κηρομπογιές, τέμπερες κλπ ), καθώς και να αναζητήσουν αυτά τα υλικά μέσα στο χώρο του νηπιαγωγείου.

Οι επόμενες μέρες αφιερώθηκαν στα χρώματα και τις ιδιότητές τους. Εντάξαμε τα χρώματα σε κατηγορίες ( βασικά - συμπληρωματικά χρώματα, ψυχρά - θερμά ) και πειραματιστήκαμε με αναμίξεις χρωμάτων. 
Τέλος ενθαρρύναμε τα παιδιά να δημιουργήσουν δικούς τους πίνακες, ελεύθερου θέματος και να δώσουν έναν τίτλο στο έργο τους.
Αυτό ενθουσίασε τα παιδιά και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το Νηπιαγωγείο μας είχε μετατραπεί σε ατελιέ! Δείτε μερικές από τις παραγωγές των παιδιών και τους τίτλους που έδωσαν...


Ουράνιο τόξο στη θάλασσα.
 Λουλούδια τη νύχτα.
 Η μαμά μου 
 Συνεργατικός πίνακας από δύο παιδιά ( Δεν έδωσαν τίτλο ).
Συνεργατικός πίνακας από δύο παιδιά ( Δεν έδωσαν τίτλο ).
 "Κύκνος" με ξυλομπογιές.
Ουράνιο τόξο.
 "Ο μικρός κόσμος του ουράνιου τόξου"
Συνεργατικός πίνακας από δύο παιδιά.
Λουλούδια στη βροχή.
 Ύφαλος με πέτρες.
Ένα σπίτι
Βροχή.
 "Λιβάδι με ζεστό ήλιο".
Συνεργατικός πίνακας από δύο παιδιά.
Το Ουράνιο τόξο.

Φρούτα
Δέντρο τον Χειμώνα.
Σπίτι















Πλοίο
Η μαμά μου χαμογελάει!
Ένα αυτοκίνητο με φωτιά.
Ένα δάσος.















 Καλή Πρωτοχρονιά!
"Ο μαγικός Κόσμος"






ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Ο Κόσμος σαν Ζωγραφιά" Ένα mini Πολιτιστικό Πρόγραμμα.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.