Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Ψηφιακές προτάσεις και όχι μόνον για δημιουργικές ώρες στο σπίτι.



Κι αν ήρθαν δύσκολοι καιροί, κι αν ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που περιορίζουν δραματικά τις επαφές, τις δραστηριότητες και τις καθημερινές ανθρώπινες στιγμές μας, συνεχίζουμε να παλεύουμε ... 
Οφείλουμε να μείνουμε δυνατοί και όρθιοι για μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, για το μέλλον που τους ανήκει.
Ας επικοινωνήσουμε μαζί τους με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, ας τα ρωτήσουμε τι κάνουν, τι νιώθουν αυτές τις δύσκολες ώρες, πώς περνούν το χρόνο τους, τι σκέπτονται γι αυτό που ζούμε όλοι. Ας τα εμψυχώσουμε, ας τα καθησυχάσουμε, ας τους δείξουμε το δρόμο, όπως οφείλουμε ως δάσκαλοι, για να μην χαθούν αλλά και να μην αποκοπούν από την γνώση.

Γι αυτό στο πλαίσιο της επιτακτικής και προσωρινής αναγκαιότητας "ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" μπορούμε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά στις οικογένειες των μαθητών μας, με προτάσεις που θα φέρουν χαρά και δημιουργία στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά. 
Στην βαθμίδα της προσχολικής εκπαίδευσης η μάθηση περνά μέσα από το αγγίζω, γεύομαι, παρατηρώ, ακούω, πειραματίζομαι, αναρωτιέμαι ... Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν αυτά τα στοιχεία και στο σπίτι, δηλαδή ο βιωματικός και παιχνιδιάρικος χαρακτήρας της εκπαίδευσης τους. 




Γονείς και παιδιά μπορούν μαζί να διαβάσουν ένα ωραίο βιβλίο, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να κάνουν κατασκευές, να ζωγραφίσουν, να μαγειρέψουν, να φυτέψουν και να ποτίσουν, να δουν μία ταινία, να ακούσουν μουσική, να χορέψουν, να γυμναστούν, μα κυρίως να κουβεντιάσουν και να επικοινωνήσουν για όλα αυτά που μοιράζονται.






Ενισχυτικά στα παραπάνω,  οι νέες τεχνολογίες ανοίγουν με τη σειρά τους ένα διαφορετικό παράθυρο στο Κόσμο, που αν χρησιμοποιηθούν με σύνεση στο χρόνο ενασχόλησης, μπορούν κι αυτές να συμβάλλουν στη γνώση με τρόπο ιδιαίτερα ελκυστικό.







Στην παρούσα ανάρτηση προσπάθησα να συγκεντρώσω ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, ως πρόταση για τους γονείς του σχολείου μου. Σ' αυτό περιλαμβάνονται και κάποιες από τις προτάσεις της ΣΕΕ ΠΕ60 / 6ο ΠΕΚΕΣ, Κυριακής Μέλλιου, καθώς και ό,τι άλλο βγήκε από το προσωπικό μου ψάξιμο.

Ξεκινάμε λοιπόν....


ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΛΩΣΣΑΣ ( γραπτός και προφορικός λόγος )

1.  ΓΛΩΣΣΑ Α' Β'ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ,   λογισμικό που χρειάζεται κατέβασμα και αποσυμπίεση αρχείων. Μέσα από ένα ευχάριστο περιβάλλον το παιδί έρχεται σε επαφή με γράμματα, σχήματα, λέξεις και αντικείμενα. Το περιβάλλον του είναι οικείο και για παιδιά νηπιακής ηλικίας.
2ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΤΗ ΛΕΞΗ, on line εφαρμογή με στόχο τη φωνολογική ενημερότητα αλλά και την συνειδητοποίηση ότι οι λέξεις συνθέτονται από γράμματα.
3. Εκπαιδευτικά βίντεο για τα γράμματα.                                                                                                 ( κλικάρετε πάνω στο γράμμα που σας ενδιαφέρει ) :
4Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, Ιστοσελίδα με αφηγήσεις παραμυθιών, λογοτεχνικά κείμενα και πολλές δράσεις φιλαναγνωσίας.
5ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ, on line εκπαιδευτική εφαρμογή με στόχο την γλωσσική καλλιέργεια των μαθητών και την εξοικείωσή τους με ευρύτερα θέματα που αφορούν τον κόσμο.
6ΤΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ, διαδραστικές ιστορίες που χρησιμοποιούν την μουσικοκινητική μέθοδο.

ΑΡΙΘΜΟΙ, ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΣΧΗΜΑΤΑ

1ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α' Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥλογισμικό που χρειάζεται κατέβασμα και αποσυμπίεση αρχείων. Είναι οικείο και για νήπια.
2ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ, διαδυκτιακή πύλη ψυχαγωγίας για μικρά παιδιά.
3PUZZLES, on line παζλ με ποικιλία στη δυσκολία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 



1. ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΗΧΩΝ, διαδραστική ιστορία με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τους ήχους και τη μουσική που μπορούν να παρατηρήσουν / ακούσουν στο περιβάλλον τους. 
2 ΠΡΩΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, βίντεο.
3ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, λογισμικό που κατεβαίνει στον υπολογιστή και χρειάζεται αποσυμπίεση αρχείων.Απλά και δημιουργικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, με παιγνίδια.
4. Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, σειρά βίντεο από την Disney:                                                 ( κλικάρετε πάνω στο ζώο που σας ενδιαφέρει ) 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ και ΤΕΧΝΗ

1ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, εκπαιδευτικό λογισμικό ζωγραφικής με πολλές δυνατότητες. Το κατεβάζετε στον υπολογιστή σας και κάνετε αποσυμπίεση αρχείων και εγκατάσταση.
2TUXPAINT, ένα ακόμη πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά, εύχρηστο και ευχάριστο. Πατήστε τον σύνδεσμο και κατεβάστε το.
3ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ιστοσελίδα ( krokotak ) με ωραίες προτάσεις για απλές κατασκευές από τα παιδιά.
4ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ, η σελίδα του Μουσείου περιλαμβάνει ψηφιακά παιχνίδια, περιηγήσεις με βάσει τα εκθέματα και πολλά άλλα.
5ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, εκπαιδευτικές εφαρμογές από το Μουσείο Ακρόπολης.
6ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, στην ψηφιακή εκδοχή του Βρετανικού Μουσείου έχουμε πάρα πολλές επιλογές. Σας προτείνω ενδεικτικά....

  • Περιηγηθείτε μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, σαν να ήσαστε εκεί! Σ' αυτό συνδράμει και η πλατφόρμα του Google Arts and Culture. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να ξεκινήσετε την ξενάγησή σας στο πραγματικά τεράστιο χώρο του Βρετανικού Μουσείου.
  • Δείτε τα ελληνικά εκθέματα του Μουσείου, ανά περιόδους και εποχές ... ΕΔΩ
  • Δείτε τα γλυπτά του Παρθενώνα .... ΕΔΩ , αλλά και ζωντανά  ... ΕΔΩ
  • Δημιουργείστε με τα παιδιά τον δικό σας Παρθενώνα, κάνοντας κλικ .... ΕΔΩ
  • Ανακαλύψτε διαδραστικά, ευρήματα ανά ήπειρο και χρονική περίοδο στην καταπληκτική πλατφόρμα THE MUSEUM OF THE WORLD.
7ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ, εδώ θα δείτε μία υπέροχη δουλειά σε μορφή animation, κατά την οποία παραστάσεις από διάφορα αρχαιοελληνικά αγγεία ζωντανεύουν τις ιστορίες τους.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΔΙΑ

Τέλος, πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάζεται και στην ιστοσελίδα του edupame, που συνεχώς ανανεώνεται και συμπληρώνεται. ΕΔΩ θα βρείτε προτάσεις για βιβλία, ταινίες , ποίηση και πολλά ακόμη.


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Ψηφιακές προτάσεις και όχι μόνον για δημιουργικές ώρες στο σπίτι.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.