Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Ο Κόσμος σαν ζωγραφιά


 "Ο Κόσμος σαν ζωγραφιά" έτρεξε στο 29ο Νηπιαγωγείο Πειραιά τη σχολική χρονιά 2017-2018. Μαζεύοντας όλο το υλικό εκείνης της εποχής το ενσωμάτωσα σε μία διαδραστική παρουσίαση και το ενίσχυσα με ψηφιακά στοιχεία ( παιχνίδια, βίντεο, φύλλα εργασίας και ολίγον προγραμματισμό για αρχάριους).

Μπορείτε να το δείτε ... ΕΔΩ (Συνιστάται)


Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Η χρησιμότητα του νερού!


Η έλλειψη καθαρού, πόσιμου νερού θα είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές. Γι' αυτό το λόγο δίπλα στο "κύκλο του νερού" - κατά τον οποίο διερευνούμε κυρίως τις φυσικές ιδιότητές του - καλό θα ήταν να συμπληρώσουμε και την αναντικατάστατη χρησιμότητά του για όλα τα πλάσματα που μοιράζονται τον πλανήτη Γη.
Η άσκοπη σπατάλη, η μόλυνση, το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως ελεύθερο αγαθό για όλους τους ανθρώπους είναι θέματα που έχουν ουσιαστική βαρύτητα να τα εισάγουμε στις συζητήσεις μας με τα παιδιά.

Παρακάτω θα βρείτε μία διαδραστική παρουσίαση που ετοίμασα για τη χρησιμότητα του νερού, με στόχο να αποτελέσει το σκελετό μίας τέτοιας συζήτησης.

Μπορείτε να την δείτε σε μεγέθυνση κάνοντας κλικ κι... ΕΔΩ 

                                                                                                                            
 

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Euro Code Week: Το πρωτάθλημα!

 

Κάθε χρόνο, τον Οκτώβρη μήνα, η Ευρωπαϊκή Βδομάδα προγραμματισμού φοράει τα γιορτινά της και καλεί εκπαιδευτικούς και παιδιά να εμπλακούν σε δραστηριότητες προγραμματισμού.

Δειλά στην αρχή - μιας και δεν υπήρχε πρότερη εμπειρία - είπα να πειραματιστώ σχεδιάζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα ενσωμάτωνε τα χαρακτηριστικά του first coding και θα προωθούσε την υπολογιστική σκέψη.

Η δραστηριότητα  πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2021 - 2022, ήταν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και χωρίς χρήση Η/Υ, η λεγόμενη unplugged. Οι unplugged δραστηριότητες προγραμματισμού είναι ιδανικές για εισαγωγή της έννοιας του αλγόριθμου στις μικρές ηλικίες παιδιών. Μόνο που σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω δύο , κατά τη γνώμη μου, σημαντικά θέματα: α) Προϋπόθεση για δράσεις τέτοιου τύπου, στην ηλικιακή ομάδα των 4-5 ετών, είναι τα παιδιά να έχουν βιώσει χωροταξικές έννοιες και να έχουμε δουλέψει την αμφιπλευρικότητα . β) Επεξεργαζόμαστε την έννοια του αλγόριθμου με ζωντανά παραδείγματα από την καθημερινότητα των παιδιών, όπως "πες μου τα βήματα για να φορέσει κάποιος τα παπούτσια του, για να διαβάσει ένα βιβλίο, για να πάρουμε το πρωινό μας στη τάξη κλπ ".Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στο  "Πρωτάθλημα" τα χαρακτηριστικά του οποίου σας παρουσιάζουμε εδώ...


Η δραστηριότητα στοχεύει να εισάγει παιδιά προσχολικής ηλικίας στην υπολογιστική σκέψη και στον προγραμματισμό με παιγνιώδη τρόπο. Γι' αυτό το λόγο επιλέγεται μία unplugged δράση με χρήση των καρτών Cody Roby. Γίνεται δε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής βδομάδας προγραμματισμού και του EU Code Week Greek Autumn school 2021.

Επιμέρους στόχοι:

1. Τα παιδιά να φτιάξουν τον πρώτο τους αλγόριθμο θέτοντας ως πρόβλημα να επιτευχθεί η μικρότερη διαδρομή στο ταμπλώ.

2. Να μάθουν να επιλύουν προβλήματα ακολουθώντας τα βήματα της υπολογιστικής σκέψης.

3. Να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν έχοντας έναν κοινό στόχο.

4. Να αναπτύξουν την προφορική τους έκφραση μέσα από την παρουσ0ίαση του σκεπτικού τους.

Πώς παίζουμε το Πρωτάθλημα...

Η υλοποίηση της δραστηριότητας απαιτεί το σχηματισμό και την εμπλοκή δύο ομάδων παιδιών που αποτελούν ταυτόχρονα και ομάδες ποδοσφαίρου. Η κάθε ομάδα δεν ξεπερνάει τα 4 παιδιά.

Στο "Πρωτάθλημα" η κάθε ομάδα επιδιώκει να κατευθύνει τη μπάλα-ρομπότ ώστε να βάλει πρώτη το γκολ στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας ακολουθώντας τη μικρότερη διαδρομή και ξεπερνώντας τα εμπόδια που συναντάει σ' αυτήν. Τα εμπόδια στη προκειμένη περίπτωση είναι οι "αμυντικοί παίκτες" της αντίπαλης ομάδας. Οι "αμυντικοί παίκτες " - που αποτελούν τα εμπόδια- έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν θέση σε κάθε παιχνίδι προκειμένου να επιφέρουν νέες προκλήσεις για τους παίκτες.
     Υλικά κατασκευής

To βασικό ταμπλώ είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που δημιουργήθηκε από τα παιδιά, βάφοντας ένα μεγάλο χαρτόκουτο και αποτελείται από τετράγωνα διαστάσεων  10Χ10cm. Για τις εντολές κατεύθυνσης της μπάλας χρησιμοποιήθηκαν οι κάρτες cody roby (τις βρίσκετε ... ΕΔΩ ) Για τους αμυντικούς παίκτες κατασκευάστηκαν τρισδιάστατα ομοιώματα παικτών μαζί με τα παιδιά.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή σας θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του EU Code Week


Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Παρατηρώ το πρώτο γράμμα του ονόματός μου.

 

Μαθαίνω τα ονόματα των νέων φίλων μου στο Νηπιαγωγείο, τα τραγουδάω ρυθμικά, έχω τη δική μου καρτέλα με τ' όνομά μου που σιγά σιγά αναγνωρίζω...

Το όνομα είναι η ταυτότητα του παιδιού. Έχει συναισθηματική αξία για κείνο, γι' αυτό πρόθυμα πειραματίζεται με τις πρώτες γραμμούλες που το απαρτίζουν.

Παιχνίδια με το όνομα κάνουμε πολλά, αλλά και προσπάθειες για τη γραφή του.

Σ' αυτό το πλαίσιο μοιράζουμε στην παρεούλα τις καρτέλες με τα ονόματα των παιδιών και τα καλούμε να κοιτάξουν προσεκτικά το πρώτο γράμμα τους. Στην συνέχεια δείχνουμε ένα από τα παρακάτω φύλλα εργασίας και τα ρωτούμε ποιος έχει στην καρτέλα του το αρχικό γράμμα που τους δείχνουμε. Τα παιδιά έτσι μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν και να συνειδητοποιήσουν το ήχο του φωνήματος, αφού παρόμοιο αρχικό γράμμα μπορεί να έχει και κάποιος άλλος συμμαθητής τους.


Αγαπημένη δραστηριότητα είναι και τα ψαρέματα με το αρχικό τους γράμμα...
Τέλος μοιράζουμε τα φύλλα εργασίας και τα αξιοποιούμε όπως προστάζει η φαντασία τους: ζωγραφίζοντας, διακοσμώντας, κολλώντας πλαστελίνη, κόβοντας...

Φύλλα Εργασίας

(κλικάρετε για μεγέθυνση)


Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Φύλλα εργασίας για το γράμμα Ψψ.

 Τα φύλλα εργασίας που ακολουθούν επιδιώκουν να καλύψουν στόχους εκμάθησης γραφής


του φωνήματος, οπτικής αναγνώρισης και φωνολογικής ενημερότητας. Φύλλα εργασίας που αφορούν στην εκμάθηση της γραφής του φωνήματος επαναλαμβάνονται με μικρές διαφοροποιήσεις (π.χ. γράμματα με τελίτσες ), προκειμένου να εναρμονιστούν με τις δυνατότητες των προνηπίων.

Αρέσει πολύ στα παιδιά και είναι συνάμα μία ελκυστική ενίσχυση η παρακολούθηση βίντεο που αφορά το γράμμα που διδάσκουμε. Γι' αυτό σας περιλαμβάνω το αντίστοιχο βίντεο για το γράμμα Ψ, ψ...... αλλά και online παιχνίδι που δημιούργησα με την εφαρμογή wordwall.


ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣΔιαβάστε περισσότερα

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διαδραστική Παρουσίαση.

Η ιστορική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης και η επεξεργασία της στο Νηπιαγωγείο είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση όταν επιδιώκεις να συνδυάσεις την ιστορική αλήθεια με αφηγηματικές τεχνικές που μπορούν να γίνουν κατανοητές από πολύ μικρά παιδιά.

Η παρουσίαση που ακολουθεί είναι μία τέτοια προσπάθεια. Η Παρουσίαση συνδυάζει αφηγηματικό μέρος που απευθύνεται στα παιδιά, αλλά και πληροφοριακό υλικό για τον/την εκπαιδευτικό. Είναι εμπλουτισμένη με παιχνίδια διαδραστικά, ερωτήσεις στοχασμού, τραγούδια, βίντεο και ψηφιακή ζωγραφική.

Σαν βασικό εργαλείο πλοήγησης είναι μία ιστοριογραμμή που περιλαμβάνει το ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο της εποχής που προηγήθηκε της Ελληνικής Επανάστασης, διατρέχει την εποχή της Επανάστασης και τέλος όλο αυτό το συνδέει με το σήμερα και το αύριο.

Εύχομαι να φανεί χρήσιμος μπούσουλας και αφορμή για ένα ιστορικό project...

Καλή Πλοήγηση!

Κλικάρετε στον σύνδεσμο ( προτείνεται ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων. Διαδραστικός Οδηγός.

 


Η ενασχόληση με τα ζώα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των παιδιών, που καταφέρνει να τα καθηλώσει και να τα ενεργοποιήσει σημαντικά μέσα κι έξω από το σχολείο.
Από την άλλη μεριά στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου η θεματική "Ζώα" διατρέχει ολόκληρη τη σχολική χρονιά - ως θέμα ομπρέλα - και πολλές φορές την συνδέουμε και με άλλες θεματικές λ.χ. τα χελιδόνια το Φθινόπωρο ή τα ζώα της Αρκτικής τον Χειμώνα...

Με αφορμή αυτό δημιούργησα έναν διαδραστικό οδηγό για τα ζώα που στοχεύει στα εξής:


α. Στην αποκατάσταση της κατηγοριοποίησης, που συνήθως κάνουμε στα ζώα στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου (= "ζώα της αυλής", "ζώα των πάγων" κλπ ).
β. Να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια του/της εκπαιδευτικού, στο οποίο θα μπορεί να ανατρέχει για πληροφόρηση και .... έμπνευση.
γ. Να χρησιμοποιηθεί ως εποπτικό και διαδραστικό μέσο και 
δ. Να προάγει στόχους ΤΠΕ για όσους ενδιαφέρονται για τέτοιες προεκτάσεις.

 


Σίγουρα κάτω από τις συνθήκες που ζούμε, μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης.

 

 

Βασικά στοιχεία της Δομής και της πλοήγησης πριν ξεκινήσετε...

 

 

1) Ο οδηγός δημιουργήθηκε με το σκεπτικό ότι βάσει της Βιολογίας η σωστή κατηγοριοποίηση των ζώων είναι ο διαχωρισμός τους στις 5 βασικές ομάδες : Θηλαστικά, Έντομα, Ερπετά, Αμφίβια, και πουλιά. Αυτήν την ομαδοποίηση ακολουθεί, δίνοντας στο τέλος έδαφος και για κάποιες ακόμη ομάδες ζώων που δεν εντάσσονται στις παραπάνω μεγάλες ταξινομήσεις. 

 

2) Σε κάθε διαφάνεια υπάρχουν διαδραστικά στοιχεία τα οποία σε παραπέμπουν σε συμπληρωματική πληροφόρηση, βίντεο, εικόνες, παιχνίδια, ζωγραφική, φύλλα εργασίας...     

( αυτά τα στοιχεία έχουν συνήθως κίνηση για να τα αναγνωρίζετε εύκολα )

 

3) Επειδή ο οδηγός είναι μεγάλος δεν προσφέρεται για ολική παρουσίαση αλλά για αποσπασματική, ανάλογα με το θέμα που επεξεργάζεστε. Αυτό γίνεται με την βοήθεια του Κεντρικού Μενού, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαινοέρχεστε μπρος - πίσω τις διαφάνειες. 

 4) Για τον ίδιο λόγο σε όλες τις διαφάνειες υπάρχουν τρία βασικά κουμπιά πλοήγησης α. Κουμπί που σε οδηγεί στην αρχή του οδηγού β. Κουμπί που σε οδηγεί στο Κεντρικό Μενού και γ. Κουμπί που σε οδηγεί πίσω στην υποκατηγορία π.χ. ερπετά. Σε όλα τα ενδιάμεσα η πλοήγηση γίνεται με τα βελάκια.

 Στο κάτω μέρος της ανάρτησης θα βρείτε τον οδηγό που μπορείτε να τον προβάλλετε σε πλήρη οθόνη από τις τρεις τελίτσες ( ) που υπάρχουν κάτω δεξιά της οθόνης σας. 

Εναλλακτικά η προβολή μπορεί να γίνει πατώντας ….  ΕΔΩ


Διαβάστε περισσότερα