Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Φύλλα εργασίας για το γράμμα Ψψ.

 Τα φύλλα εργασίας που ακολουθούν επιδιώκουν να καλύψουν στόχους εκμάθησης γραφής


του φωνήματος, οπτικής αναγνώρισης και φωνολογικής ενημερότητας. Φύλλα εργασίας που αφορούν στην εκμάθηση της γραφής του φωνήματος επαναλαμβάνονται με μικρές διαφοροποιήσεις (π.χ. γράμματα με τελίτσες ), προκειμένου να εναρμονιστούν με τις δυνατότητες των προνηπίων.

Αρέσει πολύ στα παιδιά και είναι συνάμα μία ελκυστική ενίσχυση η παρακολούθηση βίντεο που αφορά το γράμμα που διδάσκουμε. Γι' αυτό σας περιλαμβάνω το αντίστοιχο βίντεο για το γράμμα Ψ, ψ...... αλλά και online παιχνίδι που δημιούργησα με την εφαρμογή wordwall.


ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣΔιαβάστε περισσότερα

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διαδραστική Παρουσίαση.

Η ιστορική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης και η επεξεργασία της στο Νηπιαγωγείο είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση όταν επιδιώκεις να συνδυάσεις την ιστορική αλήθεια με αφηγηματικές τεχνικές που μπορούν να γίνουν κατανοητές από πολύ μικρά παιδιά.

Η παρουσίαση που ακολουθεί είναι μία τέτοια προσπάθεια. Η Παρουσίαση συνδυάζει αφηγηματικό μέρος που απευθύνεται στα παιδιά, αλλά και πληροφοριακό υλικό για τον/την εκπαιδευτικό. Είναι εμπλουτισμένη με παιχνίδια διαδραστικά, ερωτήσεις στοχασμού, τραγούδια, βίντεο και ψηφιακή ζωγραφική.

Σαν βασικό εργαλείο πλοήγησης είναι μία ιστοριογραμμή που περιλαμβάνει το ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο της εποχής που προηγήθηκε της Ελληνικής Επανάστασης, διατρέχει την εποχή της Επανάστασης και τέλος όλο αυτό το συνδέει με το σήμερα και το αύριο.

Εύχομαι να φανεί χρήσιμος μπούσουλας και αφορμή για ένα ιστορικό project...

Καλή Πλοήγηση!

Κλικάρετε στον σύνδεσμο ( προτείνεται ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων. Διαδραστικός Οδηγός.

 


Η ενασχόληση με τα ζώα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των παιδιών, που καταφέρνει να τα καθηλώσει και να τα ενεργοποιήσει σημαντικά μέσα κι έξω από το σχολείο.
Από την άλλη μεριά στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου η θεματική "Ζώα" διατρέχει ολόκληρη τη σχολική χρονιά - ως θέμα ομπρέλα - και πολλές φορές την συνδέουμε και με άλλες θεματικές λ.χ. τα χελιδόνια το Φθινόπωρο ή τα ζώα της Αρκτικής τον Χειμώνα...

Με αφορμή αυτό δημιούργησα έναν διαδραστικό οδηγό για τα ζώα που στοχεύει στα εξής:


α. Στην αποκατάσταση της κατηγοριοποίησης, που συνήθως κάνουμε στα ζώα στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου (= "ζώα της αυλής", "ζώα των πάγων" κλπ ).
β. Να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια του/της εκπαιδευτικού, στο οποίο θα μπορεί να ανατρέχει για πληροφόρηση και .... έμπνευση.
γ. Να χρησιμοποιηθεί ως εποπτικό και διαδραστικό μέσο και 
δ. Να προάγει στόχους ΤΠΕ για όσους ενδιαφέρονται για τέτοιες προεκτάσεις.

 


Σίγουρα κάτω από τις συνθήκες που ζούμε, μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης.

 

 

Βασικά στοιχεία της Δομής και της πλοήγησης πριν ξεκινήσετε...

 

 

1) Ο οδηγός δημιουργήθηκε με το σκεπτικό ότι βάσει της Βιολογίας η σωστή κατηγοριοποίηση των ζώων είναι ο διαχωρισμός τους στις 5 βασικές ομάδες : Θηλαστικά, Έντομα, Ερπετά, Αμφίβια, και πουλιά. Αυτήν την ομαδοποίηση ακολουθεί, δίνοντας στο τέλος έδαφος και για κάποιες ακόμη ομάδες ζώων που δεν εντάσσονται στις παραπάνω μεγάλες ταξινομήσεις. 

 

2) Σε κάθε διαφάνεια υπάρχουν διαδραστικά στοιχεία τα οποία σε παραπέμπουν σε συμπληρωματική πληροφόρηση, βίντεο, εικόνες, παιχνίδια, ζωγραφική, φύλλα εργασίας...     

( αυτά τα στοιχεία έχουν συνήθως κίνηση για να τα αναγνωρίζετε εύκολα )

 

3) Επειδή ο οδηγός είναι μεγάλος δεν προσφέρεται για ολική παρουσίαση αλλά για αποσπασματική, ανάλογα με το θέμα που επεξεργάζεστε. Αυτό γίνεται με την βοήθεια του Κεντρικού Μενού, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαινοέρχεστε μπρος - πίσω τις διαφάνειες. 

 4) Για τον ίδιο λόγο σε όλες τις διαφάνειες υπάρχουν τρία βασικά κουμπιά πλοήγησης α. Κουμπί που σε οδηγεί στην αρχή του οδηγού β. Κουμπί που σε οδηγεί στο Κεντρικό Μενού και γ. Κουμπί που σε οδηγεί πίσω στην υποκατηγορία π.χ. ερπετά. Σε όλα τα ενδιάμεσα η πλοήγηση γίνεται με τα βελάκια.

 Στο κάτω μέρος της ανάρτησης θα βρείτε τον οδηγό που μπορείτε να τον προβάλλετε σε πλήρη οθόνη από τις τρεις τελίτσες ( ) που υπάρχουν κάτω δεξιά της οθόνης σας. 

Εναλλακτικά η προβολή μπορεί να γίνει πατώντας ….  ΕΔΩ


Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Φύλλα εργασίας για το γράμμα Χχ

 


Τα φύλλα εργασίας που ακολουθούν επιδιώκουν να καλύψουν στόχους εκμάθησης γραφής του φωνήματος, οπτικής αναγνώρισης και φωνολογικής ενημερότητας. Φύλλα εργασίας που αφορούν στην εκμάθηση της γραφής του φωνήματος επαναλαμβάνονται με μικρές διαφοροποιήσεις ( π.χ. γράμματα με τελίτσες ), προκειμένου να εναρμονιστούν με τις δυνατότητες των προνηπίων.

Αρέσει πολύ στα παιδιά και είναι συνάμα μία ελκυστική ενίσχυση η παρακολούθηση βίντεο που αφορά το γράμμα που διδάσκουμε. Γι' αυτό σας περιλαμβάνω το αντίστοιχο βίντεο για το γράμμα Χ, χ...... αλλά και online παιχνίδι που δημιούργησα με την εφαρμογή wordwall, κλικάροντας ... ΕΔΩ

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

( κλικάρετε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση )Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ο Έντεχνος Συλλογισμός στο webex.


Αυτές τις μέρες κάτω από την αναγκαιότητα του lockdown παλέψαμε με πράγματα, μέχρι χτες άγνωστα, που άκουγαν στο όνομα "σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Οι δυσκολίες πολλές και οι ανάγκες που προέκυψαν, κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό και γνώσεις ακόμα περισσότερες! Ίσως δεν έχουμε παρακολουθήσει άλλη περίοδο τόσα πολλά σεμινάρια, ούτε έχουμε ξοδέψει τόσες ατέλειωτες ώρες μπροστά σε μία οθόνη όσο τώρα, την εποχή του covid-19! !

Γι αυτό με  αυτήν την ανάρτηση θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη συμμετοχή μου σ' ένα πολύ ενδιαφέρον webinar - ανάμεσα στα πολλά - που διοργάνωσε η ΣΕΕ ΠΕ60 του 6ου ΠΕΚΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ κα Κυριακή Μέλλιου στις 20/05/2020, με θέμα "την αξιοποίηση των τεχνών στη διδασκαλία υπό το πρίσμα της προσέγγισης «Έντεχνος Συλλογισμός» ( Artful thinking )"


Η αξιοποίηση των τεχνών με το μοντέλο του Έντεχνου Συλλογισμού ανοίγει πολλαπλούς δρόμους στη σκέψη των παιδιών ( περισσότερες πληροφορίες για τον Έντεχνο Συλλογισμό και τις ρουτίνες σκέψης δείτε  .... ΕΔΩ ). Βρίσκει δε ιδανικό πεδίο εφαρμογής στην σχολική τάξη. Ωστόσο η προσπάθεια που έγινε στο συγκεκριμένο webinar ήταν η αξιοποίηση του Έντεχνου Συλλογισμού στις συνθήκες της  σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Γι αυτό το σκοπό δημιούργησα μία παρουσίαση που αναλύει βήμα - βήμα τόσο τη χρήση της πλατφόρμας webex γι' αυτό το σκοπό, όσο και παραδείγματα εφαρμογής σε δύο έργα τέχνης. 
( Προϋπόθεση για να κάνετε share file είναι να έχετε αποθηκεύσει την εικόνα του έργου στον υπολογιστή σας. )
Προεκτάσεις μετά την επεξεργασία του έργου....


Δεύτερο παράδειγμα με χρήση των Ρουτίνων Σκέψης α) Σκέπτομαι, Προβληματίζομαι, Διερευνώ και β) Γιατί το λες αυτό; 

Κατά τη διάρκεια που τα παιδιά διατυπώνουν τις σκέψεις τους μπορείτε συνδυαστικά να τα  ρωτήσετε: "Γιατί το λες αυτό;" . Με αυτόν τον τρόπο παρακινούνται να αιτιολογήσουν τους ισχυρισμούς τους και να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.


Προεκτάσεις και μαθησιακές αποστολές....
Σας παραθέτω ξεχωριστά τα δύο φύλλα εργασίας που σχεδίασα για τις παραπάνω Ρουτίνες.

Διαβάστε περισσότερα