Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Προσεγγίζοντας το γεωμετρικό σχήμα του τετραγώνου και του κύβου.

Τα παιδιά έχουν διασταυρωθεί με το σχήμα του τετραγώνου στη καθημερινή τους ζωή μέσα από επιτραπέζια παιχνίδια, καρτέλες ή ακόμα και στο ιχνογράφημά τους, όταν αναπαριστούν ένα σπιτάκι. Επίσης η ιστορία με το αγαπημένο ελεφαντάκι Elmer μπορεί να γίνει μία καλή αφορμή, όχι μόνο για να προσεγγίσουμε τα χρώματα, αλλά και το σχήμα του τετραγώνου.

Όπως ήδη έχω γράψει στις προηγούμενες αναρτήσεις για τα σχήματα, είναι καλή  ιδέα παράλληλα με τα επίπεδα γεωμετρικά σχήματα να γνωρίσουμε και τα στερεά.Έτσι στην περίπτωση του τετραγώνου μπορούμε να κάνουμε συνδέσεις με το γεωμετρικό στερεό του κύβου. Συγκρίνουμε τα δύο σχήματα και θέτουμε ερωτήματα στα παιδιά, όπως " Σας φαίνονται ίδια;", "Ποιες διαφορές πιστεύετε ότι έχουν;", "Από πόσα τετράγωνα αποτελείται ο κύβος;" κ.λ.π.. Στην συνέχεια μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια ανακάλυψης αυτών των δύο σχημάτων στον περιβάλλοντα χώρο μας, ζητώντας από τα παιδιά να συλλέξουν όσα περισσότερα αντικείμενα μπορούν. Αξιοποιούμε το παιχνίδι για ομαδοποιήσεις.


Μπορούμε ακόμη να κατασκευάσουμε τα σχήματα αυτά, χρησιμοποιώντας πλαστελίνη και καλαμάκια, ώστε τα παιδιά να βιώσουν το σχηματισμό τους.








Παρακάτω ακολουθούν φύλλα εργασίας για το σχήμα του τετραγώνου, του κύβου, καθώς και πατρόν για το ανάπτυγμα του κύβου. 

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
( κλικάρετε στην εικόνα για μεγέθυνση ).

Αναγνώριση ....



Για τα προνηπιάκια μας κάτι πιο απλό...

Σχηματισμός....
Εικαστική απόδοση ...


Συνδέσεις τετραγώνου - κύβου...





ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ ΚΥΒΟΥ 














ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προσεγγίζοντας το γεωμετρικό σχήμα του τετραγώνου και του κύβου.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.