Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Οι αυτοκράτορες της Ανταρκτικής

Η Ανταρκτική είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος στον κόσμο και βρίσκεται στην γεωγραφική περιοχή του Νότιου Πόλου. Το μέγεθός της είναι διπλάσιο από αυτό της Αυστραλίας και καλύπτεται σε ποσοστό 98% από πάγο. Η θερμοκρασία στην περιοχή αυτή έχει αγγίξει τους -98 βαθμούς, κατατάσσοντάς την στην πιο κρύα, ξηρώδη και ανεμώδη Ήπειρο. Δεν υπάρχουν κάτοικοι στην Ανταρκτική, εκτός από επιστημονικούς, ερευνητικούς σταθμούς που απασχολούν από 1.000 - 5.000 ανθρώπους.
 Το 1959 υπογράφηκε μεταξύ αρκετών χωρών η Συνθήκη της Ανταρκτικής, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται στρατιωτικές δραστηριότητες, εξόρυξη ορυκτών και εκρήξεις πυρηνικών στην περιοχή. 



Στην Ανταρκτική συναντάμε μία ιδιαίτερη πανίδα από ζώα που είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο, όπως οι πιγκουίνοι, οι φώκες, οι γαλάζιες φάλαινες, γιγάντια καλαμάρια, όρκες αλλά και κριλ, τα ασπόνδυλα ακάρεα κ.α. Παρ' όλα αυτά οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι που συναντώνται μόνον εδώ και διόλου στον Βόρειο Πόλο, είναι και η κυρίαρχη ομάδα που θα σταθούμε, όχι μόνο για την ξέχωρη ομορφιά τους, αλλά κυρίως για την μοναδικότητα των σχέσεων που δημιουργούν μεταξύ τους.

Οι Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι είναι πουλιά, που όμως αδυνατούν να πετάξουν. Καλύπτουν ωστόσο αυτήν την μικρή προδοσία στο είδος τους, καθώς μπορούν να  κινούνται με διάφορους τρόπους: Περπατούν στα δύο πόδια, γλιστρούν με την κοιλιά όπως ένα έλκηθρο και είναι δεινοί κολυμβητές. Το δέρμα τους είναι στρωμένο από ένα είδος λαδιού που εκκρίνεται από έναν αδένα και τους βοηθά στο γλίστριμα. Τα φτερά τους είναι ταυτόχρονα και πτερύγια. Το ράμφος τους θυμίζει αγκίστρι και η γλώσσα τους είναι γεμάτη από ορθές τρίχες για να συγκρατούν τα ψάρια που αλιεύουν. Στα πολύ δυνατά κρύα του χειμώνα το λίπος, που είναι συσσωρευμένο κάτω από το δέρμα τους δεν επαρκεί για να προστατευτούν. Έτσι συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες, ο ένας δίπλα στον άλλον, αντιμετωπίζοντας το κρύο σαν έ ν α  σώμα!

Όταν έρθει η ώρα της αναπαραγωγής, οι αρσενικοί Πιγκουίνοι αναζητούν το θηλυκό ταίρι τους, φλερτάροντάς το με ιδιαίτερους ήχους.. με ένα τραγούδι! Σε αντίθεση με πολλά αρσενικά του ανθρώπινου είδους, δεν βιάζονται καθόλου να ζευγαρώσουν με το θηλυκό και το φλερτ μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έναν μήνα! Από την στιγμή όμως που επιτευχθεί η επιλογή της συντρόφου, το ζευγάρι παραμένει μαζί για όλο το διάστημα που είναι ικανό να τεκνοποιήσει.


" Το τραγούδι έγινε αγάπη και η αγάπη ... αυγό!" μας έλεγε η πρωταγωνίστρια Πιγκουινίτσα της ταινίας "Happy Feet". Ένα αυγό που αναλαμβάνει εξολοκλήρου το αρσενικό να το προστατέψει και να το κλωσσήσει, παραμένοντας νηστικό επί δύο μήνες, αφού τα θηλυκά μετά την παράδοση του αυγού στους μπαμπάδες, φεύγουν προς αναζήτηση τροφής! Με την επιστροφή τους η ευθύνη του μεγαλώματος του νεοσσού μοιράζεται εξίσου, δίδοντας σε μας τους ανθρώπους ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ισότητας και αλληλοσεβασμού στο ρόλο του γονέα.

( Πληροφορίες για την Ανταρκτική από την πηγή: wikipedia, http://el.wikipedia.org/  )

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το video που ακολουθεί  από την Walt Disney.



ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι αυτοκράτορες της Ανταρκτικής
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.