Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ο Έντεχνος Συλλογισμός στο webex.


Αυτές τις μέρες κάτω από την αναγκαιότητα του lockdown παλέψαμε με πράγματα, μέχρι χτες άγνωστα, που άκουγαν στο όνομα "σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Οι δυσκολίες πολλές και οι ανάγκες που προέκυψαν, κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό και γνώσεις ακόμα περισσότερες! Ίσως δεν έχουμε παρακολουθήσει άλλη περίοδο τόσα πολλά σεμινάρια, ούτε έχουμε ξοδέψει τόσες ατέλειωτες ώρες μπροστά σε μία οθόνη όσο τώρα, την εποχή του covid-19! !

Γι αυτό με  αυτήν την ανάρτηση θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη συμμετοχή μου σ' ένα πολύ ενδιαφέρον webinar - ανάμεσα στα πολλά - που διοργάνωσε η ΣΕΕ ΠΕ60 του 6ου ΠΕΚΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ κα Κυριακή Μέλλιου στις 20/05/2020, με θέμα "την αξιοποίηση των τεχνών στη διδασκαλία υπό το πρίσμα της προσέγγισης «Έντεχνος Συλλογισμός» ( Artful thinking )"


Η αξιοποίηση των τεχνών με το μοντέλο του Έντεχνου Συλλογισμού ανοίγει πολλαπλούς δρόμους στη σκέψη των παιδιών ( περισσότερες πληροφορίες για τον Έντεχνο Συλλογισμό και τις ρουτίνες σκέψης δείτε  .... ΕΔΩ ). Βρίσκει δε ιδανικό πεδίο εφαρμογής στην σχολική τάξη. Ωστόσο η προσπάθεια που έγινε στο συγκεκριμένο webinar ήταν η αξιοποίηση του Έντεχνου Συλλογισμού στις συνθήκες της  σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Γι αυτό το σκοπό δημιούργησα μία παρουσίαση που αναλύει βήμα - βήμα τόσο τη χρήση της πλατφόρμας webex γι' αυτό το σκοπό, όσο και παραδείγματα εφαρμογής σε δύο έργα τέχνης. 








( Προϋπόθεση για να κάνετε share file είναι να έχετε αποθηκεύσει την εικόνα του έργου στον υπολογιστή σας. )








Προεκτάσεις μετά την επεξεργασία του έργου....


Δεύτερο παράδειγμα με χρήση των Ρουτίνων Σκέψης α) Σκέπτομαι, Προβληματίζομαι, Διερευνώ και β) Γιατί το λες αυτό; 









Κατά τη διάρκεια που τα παιδιά διατυπώνουν τις σκέψεις τους μπορείτε συνδυαστικά να τα  ρωτήσετε: "Γιατί το λες αυτό;" . Με αυτόν τον τρόπο παρακινούνται να αιτιολογήσουν τους ισχυρισμούς τους και να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.


Προεκτάσεις και μαθησιακές αποστολές....




Σας παραθέτω ξεχωριστά τα δύο φύλλα εργασίας που σχεδίασα για τις παραπάνω Ρουτίνες.









ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Έντεχνος Συλλογισμός στο webex.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.

2 σχόλια

Tulis σχόλια
avatar
10 Ιανουαρίου 2021 στις 10:35 μ.μ.

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Καλή νέα χρονιά με καινοτόμες ιδέες και ασφάλεια σε όλους!

Reply