Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων. Διαδραστικός Οδηγός.

 


Η ενασχόληση με τα ζώα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των παιδιών, που καταφέρνει να τα καθηλώσει και να τα ενεργοποιήσει σημαντικά μέσα κι έξω από το σχολείο.
Από την άλλη μεριά στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου η θεματική "Ζώα" διατρέχει ολόκληρη τη σχολική χρονιά - ως θέμα ομπρέλα - και πολλές φορές την συνδέουμε και με άλλες θεματικές λ.χ. τα χελιδόνια το Φθινόπωρο ή τα ζώα της Αρκτικής τον Χειμώνα...





Με αφορμή αυτό δημιούργησα έναν διαδραστικό οδηγό για τα ζώα που στοχεύει στα εξής:


α. Στην αποκατάσταση της κατηγοριοποίησης, που συνήθως κάνουμε στα ζώα στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου (= "ζώα της αυλής", "ζώα των πάγων" κλπ ).
β. Να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια του/της εκπαιδευτικού, στο οποίο θα μπορεί να ανατρέχει για πληροφόρηση και .... έμπνευση.
γ. Να χρησιμοποιηθεί ως εποπτικό και διαδραστικό μέσο και 
δ. Να προάγει στόχους ΤΠΕ για όσους ενδιαφέρονται για τέτοιες προεκτάσεις.

 


Σίγουρα κάτω από τις συνθήκες που ζούμε, μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης.

 

 





Βασικά στοιχεία της Δομής και της πλοήγησης πριν ξεκινήσετε...

 

 

1) Ο οδηγός δημιουργήθηκε με το σκεπτικό ότι βάσει της Βιολογίας η σωστή κατηγοριοποίηση των ζώων είναι ο διαχωρισμός τους στις 5 βασικές ομάδες : Θηλαστικά, Έντομα, Ερπετά, Αμφίβια, και πουλιά. Αυτήν την ομαδοποίηση ακολουθεί, δίνοντας στο τέλος έδαφος και για κάποιες ακόμη ομάδες ζώων που δεν εντάσσονται στις παραπάνω μεγάλες ταξινομήσεις. 

 

2) Σε κάθε διαφάνεια υπάρχουν διαδραστικά στοιχεία τα οποία σε παραπέμπουν σε συμπληρωματική πληροφόρηση, βίντεο, εικόνες, παιχνίδια, ζωγραφική, φύλλα εργασίας...     

( αυτά τα στοιχεία έχουν συνήθως κίνηση για να τα αναγνωρίζετε εύκολα )

 

3) Επειδή ο οδηγός είναι μεγάλος δεν προσφέρεται για ολική παρουσίαση αλλά για αποσπασματική, ανάλογα με το θέμα που επεξεργάζεστε. Αυτό γίνεται με την βοήθεια του Κεντρικού Μενού, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαινοέρχεστε μπρος - πίσω τις διαφάνειες. 

 4) Για τον ίδιο λόγο σε όλες τις διαφάνειες υπάρχουν τρία βασικά κουμπιά πλοήγησης α. Κουμπί που σε οδηγεί στην αρχή του οδηγού β. Κουμπί που σε οδηγεί στο Κεντρικό Μενού και γ. Κουμπί που σε οδηγεί πίσω στην υποκατηγορία π.χ. ερπετά. Σε όλα τα ενδιάμεσα η πλοήγηση γίνεται με τα βελάκια.

 Στο κάτω μέρος της ανάρτησης θα βρείτε τον οδηγό που μπορείτε να τον προβάλλετε σε πλήρη οθόνη από τις τρεις τελίτσες ( ) που υπάρχουν κάτω δεξιά της οθόνης σας. 

Εναλλακτικά η προβολή μπορεί να γίνει πατώντας ….  ΕΔΩ


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων. Διαδραστικός Οδηγός.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.