Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Φύλλα εργασίας για το σχήμα του τριγώνου και της πυραμίδας.

Τα παιδιά, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν έρθει σε επαφή με το σχήμα του τριγώνου μέσα από το τόσο οικείο τους "τριγωνάκι" που χρησιμοποιούν για να πουν τα κάλαντα.
Είναι καλό, με αφορμή τα επίπεδα γεωμετρικά σχήματα, να προχωρήσουμε σε μία παράλληλη γνωριμία και με τα στερεά. Έτσι στην περίπτωση του τριγώνου μπορούμε να κάνουμε συνδέσεις με το γεωμετρικό σχήμα της πυραμίδας. Συγκρίνουμε τα δύο σχήματα και θέτουμε ερωτήματα στα παιδιά, όπως " Σας φαίνονται ίδια;", "Ποιες διαφορές πιστεύετε ότι έχουν;", "Τί συνδέει αυτά τα δύο σχήματα;"
Στην συνέχεια μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια ανακάλυψης αυτών των δύο σχημάτων στον περιβάλλοντα χώρο μας, ζητώντας από τα παιδιά να συλλέξουν όσα περισσότερα αντικείμενα μπορούν, με το σχήμα του τριγώνου και της πυραμίδας.

Μία ωραία κατασκευή είναι να ζητήσουμε από τα παιδιά να φτιάξουν τρίγωνα και πυραμίδες χρησιμοποιώντας καλαμάκια και πλαστελίνη, όπως δείχνει η εικόνα που ακολουθεί :



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κλασσική πυραμίδα έχει ως βάση της το τετράγωνο, γι αυτό και λέγεται τετραγωνική πυραμίδα για να ξεχωρίζει από την πυραμίδα που έχει ως βάση της το τρίγωνο ( τριγωνική πυραμίδα ). Υπάρχουν ακόμη και άλλα είδη, πάντα ανάλογα με το σχήμα της βάσης.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


( κλικάρετε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση ).


Ανάπτυγμα πυραμίδας αλλά και άλλων γεωμετρικών στερεών βρήκαμε ....ΕΔΩ



ΒΙΝΤΕΟ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ


Τα ζουζούνια για το τρίγωνο ....Τρίγωνο τριγωνάκι














ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φύλλα εργασίας για το σχήμα του τριγώνου και της πυραμίδας.
4/ 5
Oleh

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ MAIL

Σας άρεσε το άρθρο;Προσθέστε το email σας για να εγγραφείτε.